1e PROV 27 juli 2019

18.30u

Kasterlee
KSAV A

wedstrijdbal:

4e PROV 31 juli 2019

19.30u

KSAV B
Noordstar

wedstrijdbal: competitie

Home
Lid Worden KSAV
Soccer-Online

Laatste nieuwsitem:

Postume hulde aan Lu Bollen

Lu Bollen, K.S.A.V. Sint-Dimpna-man in hart en nieren

Vorige week moest het bestuur van KSAV St.-Dimpna tot zijn spijt het overlijden melden van Lu Bollen, speler, trainer en ex-voorzitter van de club. Lu Bollen overleed op 22 augustus 2018 op 72 jarige leeftijd in het AZ Turnhout, campus St.-Elisabeth aan een hartinfarct. Met deze bijdrage wensen we postuum hulde te brengen aan een man die heel zijn levenlang voor zijn club gewerkt en geleefd heeft.  Vandaag vrijdag 31 augustus om 10.00u vindt de uitvaartliturgie plaats in de kerk van St.-Dimpna, gevolgd door de asverstrooiing op de begraafplaats Eikevelden.

Enkele jaren geleden werd de 66-jarige Luc Bollen in het Cultureel Centrum door de Sportraad gelauwerd als sportlaureaat in de categorie van de Sportverdienstelijken. Met recht en reden werd hij door het bestuur van Sint-Dimpna voorgesteld voor zijn enorme verdiensten in de schoot van de club. Niet alleen als voetballer, maar ook als trainer en bestuurslid drukte Lu Bollen meer dan 50 jaar zijn stempel op het voetbalgebeuren van zijn geliefkoosd Sint-Dimpna. Lu Bollen behoorde nog als één van de weinigen tot het ras van die echte clubmannen die alles veil hebben voor hun club. Lu heeft maar één club gekend. Sint-Dimpna for ever. En dat is zo gebleven tot de dood hen scheidde…

 Onderwijzer

 

Niet lang na de tweede wereldoorlog werd Ludo Bollen in 1946 als tweede kind geboren in het ouderlijk huis aan de Burgstraat.  Zijn oudste broer Herwig stierf op jeugdige leeftijd. Zijn jongste broer Ivo zag het levenslicht in 1955. Deze laatste is evenmin een nobele ombekende. Want Ivo koos voor de politiek en maakte zich de voorbije jaren verdienstelijk als gewaardeerd O.C.M.W.-voorzitter. Maar na de toenmalige gemeenteraadsverkiezingen kreeg Ivo een ezelsstamp van zijn politieke vrienden en werd hij, ondanks zijn jarenlange ervaring in die materie,  op een zijspoor gezet om te gaan zetelen in de Provincieraad.

Lu Bollen  leerde lezen en schrijven in de gemeentelijke jongensschool van St.-Dimpna onder de vleugels van o.a. ‘meesters” als Frans Gilis, Fons Dams en Marcel Peeters. De derde graad, het 5de en 6de studiejaar,  maakte Lu af op het college waar hij voor het eerst geconfronteerd werd met een hersenvliesontsteking.

Na de lagere school trok Lu naar Sint-Pieter in Turnhout waar hij in 1967 als onderwijzer afstudeerde.  35 jaar lang gaf Lu les aan het 3de studiejaar van de gemeentelijke jongensschool aan de Katersberg. Graag zou Lu de overstap gemaakt hebben dichter bij huis naar Sint-Dimpna. Maar daar stak hoofdonderwijzer Groenen een stokje voor!

Dankzij Dr. Herman Matheusen verkreeg Lu ziekteverlof op zijn 48ste. Nadat hij genezen verklaard was ging Lu op zijn 55ste via het T.B.S.-systeem (=terbeschikkingstelling) op pensioen. In 2000 stopte definitief zijn onderwijzersloopbaan.

 

Speler en Trainer

 

Uiteraard had de voetbalmicrobe Lu  reeds lang te pakken vooraleer hij onderwijzer werd.

Op zijn 14de sloot hij in 1960 aan bij de toen nog jonge voetbalvereniging S.A.V. Sint-Dimpna. Van duiveltjes en preminiemen was in die tijd nog geen sprake. Lu begon als voetballer bij de kadetten. Als jeugdvoetballer was Lu nog ploegmaat van de talentrijke Eddy Lievens die het schopte tot in de hoogste voetbalregionen. Jammer genoeg kon Eddy  de weelde van een topvoetballer bij Anderlecht niet verdragen…

Later was Lu nog actief bij de junioren, reserven en in de eerste ploeg . Als junior debuteerde Lu in het eerste elftal. Maar lang speelde hij er niet mee. Toenmalig trainer Wim Vandeplas viste nadien Lu Bollen nog eens met succes op om de club van degradatie naar derde te redden! Omwille van een zware blessure moest Lu zijn carrière als actief voetballer voortijdig afbreken.

Omdat hij absoluut in het voetbal wou blijven, gooide Lu het over een heel andere boeg en begon hij als jeugdtrainer bij zijn favoriete club. Acht seizoenen lang leerde Lu de SAV-jeugd het klappen van de zweep, behaalde hij in verschillende leeftijdscategorieën kampioenstitels en beleefde hij er een prachtige tijd  Met een beetje overdrijving mag je stellen dat Lu Bollen Sint-Dimpna heeft leren voetballen. Als coach was Lu streng, maar rechtlijnig. Zijn groot voorbeeld was de gereputeerde Ernst Happel die bekend stond omdat hij nooit van zijn lijn afweek!

 Onder zijn bekwame leiding begeleidde Lu beloftevolle spelers die het later op nationaal vlak furore wisten te maken zoals  Peter Ruts (Antwerp, Geel, Germinal, Beringen, Turnhout), Jef Van de Weyer (Turnhout, Geel, Herentals),  Davy Verwimp (Geel, Racing Genk),  Jef Verhulst (Berchem) en Ludo Goris (Meerhout en Geel), Namen als Bart Bens en Ivo Vandeweyer doen eveneens nog steeds een belletje rinkelen bij St.-Dimpna.

Ook als depanneur-hoofdtrainer van K.S.A.V. in derde provinciale maakte Lu Bollen naam en won hij een heroïsch duel tegen Retie met 4-0 op en cruciaal ogenblik van de competitie.

 René Gilis, één van de grote tenoren bij de bouw van het Leunenstadion en van Verbroedering Geel vroeg Lu zelfs om de overstap naar Verbroedering te maken…

Ziekte noopte hem van koers te veranderen. Maar hij bleef zijn eerste voetballiefde met hart en ziel trouw. Lu werd bestuurslid  van S.A.V. Sint-Dimpna, aanvankelijk als manusje van alles: kleedkamers en kantines kuisen, de krijtlijnen trekken, sponsors van matchballen zoeken en ploegafgevaardigde van junioren en reserven. Niets was Lu te veel: hij had alles veil voor zijn club. Enkele jaren geleden werd het 50-jarig jubileum van K.S.A.V. Sint-Dimpna feestelijk en uitbundig gevierd onder het beleid van Lu Bollen als voorzitter.

Lu Bollen maakte zich uitermate verdienstelijk in het bestuur waar hij het beleid hielp bepalen.  Voorrang geven aan de eigen jeugd was zijn stelregel. Het jeugddepartement kende onder zijn impuls een ongekende bloei. Trouwens, Sint-Dimpna staat nu nog altijd wijd en zijd bekend omwille van zijn degelijke jeugdopleiding. Het aantal jeugdploegen groeide van jaar tot jaar. En als Sint-Dimpna momenteel met meer dan 25 ploegen in competitie in het jeugdvoetbal tot ver buiten de regio de toon aangeeft, is daar de inbreng van de gezonde jeugdpolitiek van Lu Bollen niet vreemd aan.

Hartritmestoornissen waren er de oorzaak van dat hij zijn drukke activiteiten bij K.S.A.V. moest stopzetten. Dat belette hem nochtans niet dat hij meer dan 50 jaar aangesloten en werkzaam was.

 

Sportpark Sint-Dimpna

 

Uiteraard volgde Lu het reilen en zeilen van St.-Dimpna op de voet; hij was  een fervent supporter: zowel thuis als op verplaatsing was Lu present met zijn onafscheidelijke supporterssjaal met de zwart-witte kleuren. Lu miste zelden of nooit een match van zwart-wit.

Lu Bollen maakte de promotie mee van 4de naar 3de en vorig seizoen nog de promotie van 3de naar 2de provinciaal. Ook aan de inhuldiging van het nieuwe Sportpark St.-Dimpna met het fraaie Leunenstadion deed hem enorm veel plezier.  Een mooi initiatief van de stad Geel die besefte dat dergelijke accommodatie een must was voor het voetbalgekke Sint-Dimpna. Daarmee ging trouwens een lang gekoesterde droom van Lu Bollen in vervulling: de eerste ploeg, de vele jeugdvoetballertjes en de supporters het nodige comfort bieden om hun hobby op een aangename manier uit te oefenen en te beleven.

Lu Bollen bekleedde zowat alle functies binnen de club. Hij was speler, trainer van de jeugd met meerdere titels bij de knapen en scholieren en coach van het 1se elftal, ploegafgevaardigde en bestuurslid. In het seizoen 1994-1995 moest Lu als trainer stoppen omwille van gezondheidsredenen. Daarna werd hij tot voorzitter gekozen van 2003 tot 2008 en nadien opgevolgd door huidig voorzitter Koen Heuvelmans. Naar aanleiding van het 60-jarig bestaan van de club werd Lu Bollen erevoorzitter van de club

. Het onverwachte heengaan van Lu Bollen betekent niet alleen voor zijn familie, maar ook voor KSAV St.-Dimpna een zwaar verlies. Omwille van zijn enorme verdiensten voor de club zal zijn naam met gouden letters opgetekend worden in de annalen van de club. (KVH)

 

Met dank aan het Nieuwsblad van Geel


Gepost op: 31 augustus 2018 om 11.40h

Aantal keren gelezen: 711

Reacties op dit nieuwsbericht

Er zijn geen reacties op dit verslag.

Reageer zelf

Je moet jezelf inloggen om te kunnen reageren


Lees ook deze nieuwsberichten


Rangschikking 1e PROV

Algemene rangschikking
Plaats Clubnaam M Ptn
1 K. SAV ST. DIMPNA A    
2 FC WEZEL SPORT    
3 BERG & DAL    
3 KFC ANTONIA A    
5 VC HERENTALS    
6 KFC DE KEMPEN TL A    
7 KFC LILLE    
8 BERLAAR HEIKANT    
9 FC OPPUURS    
10 KFCE ZOERSEL    
11 KFC KONTICH A    
12 KFC NIJLEN    
13 K TERNESSE VV    
14 RC MECHELEN    
15 S GR'WEZEL-SCHILDE A    
16 RVC HOBOKEN    

Rangschikking 4e PROV

Algemene rangschikking
Plaats Clubnaam M Ptn
1 K. SAV ST. DIMPNA B    
2 FC WEZEL SPORT B    
3 OLEN UNITED    
4 KFC TONGERLO    
5 BLAUWVOET OEVEL    
6 FC NETEZONEN    
7 KFCV ALBERTA    
8 EZAART SPORT    
9 SKS HERENTALS    
10 KFC ZAMMEL    
11 FC PUNT-LARUM    
12 FC ROSSELAAR HULSEN    
13 K.RAMSEL FC    
14 KFC HEULTJE    
15 KVC BOOISCHOT    
16 WIEKEVORST SPORTING    
17 K.IMMERVOORT FC    

Dames 4e PROV

Algemene rangschikking
Plaats Clubnaam M Ptn
1 K. SAV ST. DIMPNA     
2 ALBERTA SCHILDE    
3 ARENDONK B    
3 HOOGSTRATEN B    
5 WUUSTWEZEL D    
6 WESTMALLE B    
7 MASSENHOVEN C    
8 RAUW SPORT    
9 VC HERENTALS    
10 VC MOLDAVO C    
11 VLIMMEREN    
12 WHITE SAR